ИСТОРИЈАТ

ИСТОРИЈСКИ ПРЕГЛЕД БОДИ БИЛДИНГА

Снажно и лепо обликовано тело је одувек представљало персонификацију мушке лепоте, симболизирајући непобедивост, достојанство и храброст. Скулптуре античких богова са великим и лепо обликованим мишићима формирале су култ снажног, херкуловског мушког тела. Тежња за савршенством, физичким и духовним, није никада била страна човеку. Зато је жеља да се наличи богу, бар физички бити “леп као Бог”, стара колико и људска спознаја о лепоти тела.

Корени лепог и хармоничног развијеног мушког тела досежу у далека времена, када још није постојала писана реч, преко пронађених археолошких налаза и цртежа по пећинама.

EUGEN SANDOW

Боди билдинг (Body Building) у смислу који има данас настао је са EUGENOM SANDOWOM (1867 – 1925). Он је разрадио за оно време прогресиван систем физичког вежбања у којем је сем развоја снаге видно место заузимало и обликовање тела, па су га његови савременици звали “најјачи човек света”. Временом је изградио своје тело импозантних пропорција и снаге. Његове пропорције тела су дуго сматране узором атлетске гимнастике. На основу свог богатог искуства Sandow је издао неколико књига илустрованих цртежима вежби. Једна од тих књига по називом “Body building” изашла је 1939. године у Лондону и сматра се првим озбиљним делом боди билдинга. Непосредно пре другог светског рата боди билдинг (Body building) доживљава велику експанзију у САД.

 

Bob Hoffman

BOB HOFFMAN

Joe i Ben Weider

JOE & BEN WEIDER

Главни пропагатори били су Bob Hoffman у САД, а у Канади браћа Joe i Ben Weider. Прва озбиљна међународна Федерација за боди билдинг настала је 1949. године под утицајем Bob Hoffmanа као оснивача НАББА (NABBA – National Amateur Body Building Association). 1970. године ИФББ (IFBB – International Federation of Body Building), већ постојећа Федерација за боди билдинг (формирана 1946. године као приватна Федерација браће Weider), са седиштем у Монтреалу, одржава свој први конгрес у Београду и прераста из приватне у међународну спортску Федерацију.

Од 1969. године ИФББ је члан међународне светске Федерације спорта, када је боди билдинг и стекао статус аматерског спорта. 1975. године у Преторији (Ј. Африка) на конгресу дошло је до сукоба између представника појединих земаља. Неколико земаља се издваја из ИФББ-а и стварају се нове међународне Федерације. Тако данас постоје три Федерације, и то: НАББА, ВАБА(WABBA) и ИФББ, која окупља највећи број земаља (173) чији је члан и Србија.

Победама на најзначајнијим ИФББ такмичењима, као што су Мистер Универзум (Mr. Universum – такмичење најбољих аматера света) и Мистер Олимпија (Mr. Olympia – такмичење најбољих професионалаца света) прославиле су се највеће легенде боди билдинг спорта: Steve Reves, Bill Pearl, Lary Scot, Sergio Oliva, Arnold Schwarzzenegger, Frank Zane, Lou Ferigno, Lee Haney, Dorian Yates, Ronie Coleman, Милош Шарчев, Насер Ел Сонбати и многи други.

РАЗВОЈ БОДИ БИЛДИНГА У ЈУГОСЛАВИЈИ

Атлетаска гимнастика (body building) је почела да пушта корене у нашој земљи релативно касно. Под утицајем суседних земаља, које су већ имале националне шампионате, почеле су код нас да ничу крајем педесетих година, прве групе вежбача локализованих око клубова за дизање тегова. Први клуб за боди билдинг у Југославији основао је професор др. Милан Чабрић 1965. године при тешко атлетском друштву “Ријека”, у Ријеци. Седам месеци након оснивања овог клуба, 20. 02. 1966. године, на Скупштини Савеза за дизање тегова основана је у Љубљани комисија за атлетску гимнастику Југославије. Седиште ове комисије која је имала свој печат и меморандум било је у Ријеци, а њен први председник био је др. Милан Чабрић. Прво јавно такмичење у боди билдингу одржано је 19. 05. 1966. године у Ријеци, на отвореном рукометном игралишту у улици Ђуре Ђаковића. На овом отвореном првенству града победио је у јуниорској конкуренцији Леополд Херенчић, касније најуспешнији југословенски дизач тегова. У лето 1966. године одржано је и прво државно првенство у боди билдингу под покровитељством недељног спортског листа “ТЕМПО”. Победник на овом такмичењу, које је популарно названо избор атлете, био је архитекта из Земуна, Петар Младеновић. Од 1966. године редовно се одржавају првенства Југославије у боди билдингу и на њима титуле најбољих стичу: Милан Перић, Драгољуб Штеровић, Славко Мутић, Петар Челик, Милан Маринковић, Фикрет Хоџић, Миодраг Прљевић, Новица Пауљичић, Драган Миљковић, Петер Лиска, Небојша Јоцић, Насер Ел Сонбати, Рајко Секулић, Данко Радовановић, Зоран Селаковић, Карољ Бодза, Предраг Милошевић, Никица Лазић, Јовица Савић, Синиша Привуловић, Саша Станковић, Предраг Петровић, Слободан Вукић, Александар Ђорђевић, Негован Јовановић, Иван Стругаревић, Славиша Ђорђевић, Зоран Јовановић, Горан Илић, Игор Милановић итд. Запажене резултате у женским категоријама постигле су: Бисерка Шипка, Љубица Букинац, Весна Буђелан, Милка Станковић, Бранислава Јовановић, Милица Беслаћ,Љуба Пантовић, Бојана Васиљевић…

Од 1969. године наши такмичари учествују са променљивим успехом на међународним такмичењима: балканским, медитеранским, европским и светским. Октобра 1973. године комисија за боди билдинг Југославије издваја се из Савеза за дизање тегова и на својој скупштини мења име у “САВЕЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ ЗА АТЛЕТСКУ ГИМНАСТИКУ”. Председник овог Савеза постаје др. Милан Чабрић (отац југословенског боди билдинга). Уједно се оснива и републички Савез Србије за боди билдинг.

Спортски радници заслужни за развој боди билдинга и фитнеса у Србији, који су дали велики допринос популаризацији овог спорта су: Ненад Вучковић, Миодраг Мартиновић, Стокић Томислав (председник 1990-1992), Миодраг Ђидић, Милован Милутиновић, Драган Радосављевић, Зоран Стојић, Зоран и Бисерка Шипка, Горан Илић, Иван Стругаревић и Петер Лиска.

Проф. др. Милан Чабрић својим стручним радовима у ТЕМПУ, а касније и преко неколико својих стручних књига о боди билдингу, даје прва сазања и свој велики допринос боди билдингу у Југославији. Његов пут наставља Петар Челик у свом часопису “ХЕРКУЛЕС”, који је издао неколико брошура и књига и као такмичар био врло успешан. Врло значајан допринос развоју модерног боди билдинга у Југославији дао је Ненад Вучковић у својим часописима “КАРАТЕ БИЛДЕР” и “FLEX” као и у неколико стручних књига. Распадом старе Југославије долази до формирања новог боди билдинг Савеза Југославије 08. 09. 1990. године, чији је председник био Томислав Стокић. Јануара 1992. године извршена је пререгистрација свих клубова и формиран је нови БОДИ БИЛДИНГ САВЕЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ, председник је био Јово Станишић. На Скупштини Савеза одржаној 25. 06. 2000. године у Аранђеловцу, за председника је изабран Ненад Вучковић.

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide