ISTORIJAT

ISTORIJSKI PREGLED BODI BILDINGA

Snažno i lepo oblikovano telo je oduvek predstavljalo personifikaciju muške lepote, simbolizirajući nepobedivost, dostojanstvo i hrabrost. Skulpture antičkih bogova sa velikim i lepo oblikovanim mišićima formirale su kult snažnog, herkulovskog muškog tela. Težnja za savršenstvom, fizičkim i duhovnim, nije nikada bila strana čoveku. Zato je želja da se naliči bogu, bar fizički biti „lep kao Bog“, stara koliko i ljudska spoznaja o lepoti tela.

Koreni lepog i harmoničnog razvijenog muškog tela dosežu u daleka vremena, kada još nije postojala pisana reč, preko pronađenih arheoloških nalaza i crteža po pećinama.

EUGEN SANDOW

Bodi bilding (Body Building) u smislu koji ima danas nastao je sa EUGENOM SANDOWOM (1867 – 1925). On je razradio za ono vreme progresivan sistem fizičkog vežbanja u kojem je sem razvoja snage vidno mesto zauzimalo i oblikovanje tela, pa su ga njegovi savremenici zvali „najjači čovek sveta“. Vremenom je izgradio svoje telo impozantnih proporcija i snage. Njegove proporcije tela su dugo smatrane uzorom atletske gimnastike. Na osnovu svog bogatog iskustva Sandow je izdao nekoliko knjiga ilustrovanih crtežima vežbi. Jedna od tih knjiga po nazivom „Body building“ izašla je 1939. godine u Londonu i smatra se prvim ozbiljnim delom bodi bildinga. Neposredno pre drugog svetskog rata bodi bilding (Body building) doživljava veliku ekspanziju u SAD.

 

Bob Hoffman

BOB HOFFMAN

Joe i Ben Weider

JOE & BEN WEIDER

Glavni propagatori bili su Bob Hoffman u SAD, a u Kanadi braća Joe i Ben Weider. Prva ozbiljna međunarodna Federacija za bodi bilding nastala je 1949. godine pod uticajem Bob Hoffmana kao osnivača NABBA (NABBA – National Amateur Body Building Association). 1970. godine IFBB (IFBB – International Federation of Body Building), već postojeća Federacija za bodi bilding (formirana 1946. godine kao privatna Federacija braće Weider), sa sedištem u Montrealu, održava svoj prvi kongres u Beogradu i prerasta iz privatne u međunarodnu sportsku Federaciju.

Od 1969. godine IFBB je član međunarodne svetske Federacije sporta, kada je bodi bilding i stekao status amaterskog sporta. 1975. godine u Pretoriji (J. Afrika) na kongresu došlo je do sukoba između predstavnika pojedinih zemalja. Nekoliko zemalja se izdvaja iz IFBB-a i stvaraju se nove međunarodne Federacije. Tako danas postoje tri Federacije, i to: NABBA, VABA(WABBA) i IFBB, koja okuplja najveći broj zemalja (173) čiji je član i Srbija.

Pobedama na najznačajnijim IFBB takmičenjima, kao što su Mister Univerzum (Mr. Universum – takmičenje najboljih amatera sveta) i Mister Olimpija (Mr. Olympia – takmičenje najboljih profesionalaca sveta) proslavile su se najveće legende bodi bilding sporta: Steve Reves, Bill Pearl, Lary Scot, Sergio Oliva, Arnold Schwarzzenegger, Frank Zane, Lou Ferigno, Lee Haney, Dorian Yates, Ronie Coleman, Miloš Šarčev, Naser El Sonbati i mnogi drugi.

RAZVOJ BODI BILDINGA U JUGOSLAVIJI

Atletaska gimnastika (body building) je počela da pušta korene u našoj zemlji relativno kasno. Pod uticajem susednih zemalja, koje su već imale nacionalne šampionate, počele su kod nas da niču krajem pedesetih godina, prve grupe vežbača lokalizovanih oko klubova za dizanje tegova. Prvi klub za bodi bilding u Jugoslaviji osnovao je profesor dr. Milan Čabrić 1965. godine pri teško atletskom društvu „Rijeka“, u Rijeci. Sedam meseci nakon osnivanja ovog kluba, 20. 02. 1966. godine, na Skupštini Saveza za dizanje tegova osnovana je u Ljubljani komisija za atletsku gimnastiku Jugoslavije. Sedište ove komisije koja je imala svoj pečat i memorandum bilo je u Rijeci, a njen prvi predsednik bio je dr. Milan Čabrić. Prvo javno takmičenje u bodi bildingu održano je 19. 05. 1966. godine u Rijeci, na otvorenom rukometnom igralištu u ulici Đure Đakovića. Na ovom otvorenom prvenstvu grada pobedio je u juniorskoj konkurenciji Leopold Herenčić, kasnije najuspešniji jugoslovenski dizač tegova. U leto 1966. godine održano je i prvo državno prvenstvo u bodi bildingu pod pokroviteljstvom nedeljnog sportskog lista „TEMPO“. Pobednik na ovom takmičenju, koje je popularno nazvano izbor atlete, bio je arhitekta iz Zemuna, Petar Mladenović. Od 1966. godine redovno se održavaju prvenstva Jugoslavije u bodi bildingu i na njima titule najboljih stiču: Milan Perić, Dragoljub Šterović, Slavko Mutić, Petar Čelik, Milan Marinković, Fikret Hodžić, Miodrag Prljević, Novica Pauljičić, Dragan Miljković, Peter Liska, Nebojša Jocić, Naser El Sonbati, Rajko Sekulić, Danko Radovanović, Zoran Selaković, Karolj Bodza, Predrag Milošević, Nikica Lazić, Jovica Savić, Siniša Privulović, Saša Stanković, Predrag Petrović, Slobodan Vukić, Negovan Jovanović, Ivan Strugarević, Slaviša Đorđević, Zoran Jovanović, Goran Ilić, Igor Milanović itd. Zapažene rezultate u ženskim kategorijama postigle su: Biserka Šipka, Ljubica Bukinac, Vesna Buđelan, Milka Stanković, Branislava Jovanović, Ljuba Pantović, Bojana Vasiljević…

Od 1969. godine naši takmičari učestvuju sa promenljivim uspehom na međunarodnim takmičenjima: balkanskim, mediteranskim, evropskim i svetskim. Oktobra 1973. godine komisija za bodi bilding Jugoslavije izdvaja se iz Saveza za dizanje tegova i na svojoj skupštini menja ime u „SAVEZ JUGOSLAVIJE ZA ATLETSKU GIMNASTIKU“. Predsednik ovog Saveza postaje dr. Milan Čabrić (otac jugoslovenskog bodi bildinga). Ujedno se osniva i republički Savez Srbije za bodi bilding.

Sportski radnici zaslužni za razvoj bodi bildinga i fitnesa u Srbiji, koji su dali veliki doprinos popularizaciji ovog sporta su: Nenad Vučković, Miodrag Martinović, Miodrag Đidić, Milovan Milutinović, Dragan Radosavljević, Zoran Stojić, Zoran i Biserka Šipka, Goran Ilić, Ivan Strugarević i Peter Liska.

Prof. dr. Milan Čabrić svojim stručnim radovima u TEMPU, a kasnije i preko nekoliko svojih stručnih knjiga o bodi bildingu, daje prva sazanja i svoj veliki doprinos bodi bildingu u Jugoslaviji. Njegov put nastavlja Petar Čelik u svom časopisu „HERKULES“, koji je izdao nekoliko brošura i knjiga i kao takmičar bio vrlo uspešan. Vrlo značajan doprinos razvoju modernog bodi bildinga u Jugoslaviji dao je Nenad Vučković u svojim časopisima „KARATE BILDER“ i „FLEX“ kao i u nekoliko stručnih knjiga. Raspadom stare Jugoslavije dolazi do formiranja novog bodi bilding Saveza Jugoslavije 08. 09. 1990. godine, čiji je predsednik bio Tomislav Stokić. Januara 1992. godine izvršena je preregistracija svih klubova i formiran je novi BODI BILDING SAVEZ JUGOSLAVIJE, predsednik je bio Jovo Stanišić. Na Skupštini Saveza održanoj 25. 06. 2000. godine u Aranđelovcu, za predsednika je izabran Nenad Vučković.

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide